Go to Top

Mediu

Este îngrijorător faptul că un român a ajuns să producă anual circa 272 de kilograme de deşeuri menajere și  doar 3% din întreaga cantitate merge la reciclat, ceea ce plasează România pe ultimele locuri din zona Uniunii Europene (conform Eurostat – Biroului de Statistică al Comunităţii Europene, 2015).

În același timp, firmele sunt obligate sa colecteze separat deșeurile de hârtie, plastic, metal si sticla pentru reciclare, conform Legii 211 din 2011, dar, de cele mai multe ori, nu reciclează pentru că este un proces complicat, cantităţile mici de deșeuri reciclabile generate nu sunt atractive pentru colectorii specializaţi – un transport pentru cantităţi mai mici de 500 kg nefiind viabil economic.

De aceea, ne-am propus să oferim un serviciu care să permită o colectare selectivă ușoară pentru cei care generează cantități mici de deșeuri reciclabile. Timpul să fie economisit, angajații unei firme să nu piardă din orele de lucru pentru a căuta puncte de colectare sau să piardă timp pentru a transporta ei deșeurile.

În același timp, ne-am dorit să respectăm principiile dezvoltării durabile, să împletim în mod armonios echitatea socială, grija pentru mediu și latura economica. Așadar, am ales să colectăm cantități între 25 și 150 de kilograme, iar transportul să-l realizăm cu mijloace de transport nepoluante, cu cargo-triciclete, mai ales intr-un oras sufocat de trafic precum Bucurestiul, cu peste 1 milion de masini.

Din 2019, am colectat pentru reciclare peste 420 de tone de deșeuri, în principal hârtie, și am salvat astfel de la tăiere ~6.000 de arbori maturi.

Recicleta contribuie astfel direct la combaterea schimbarilor climatice: transport fara emisii, spatiu si emisii salvate la gropile de gunoi unde ajungeau inainte materialele reciclabile, arbori care continua sa inglobeze carbon in loc sa fie eliberat in atmosfera prin taiere (producerea de hartie) si consum.

Accesează mai multe detalii despre rezultatele programului RECICLETA.